Chleb radomski

Pomysł na "chleb radomski" zrodził się we właściwym miejscu i we właściwym czasie, bo na targach Polagra w Poznaniu. Koledzy z firmy Zeelandia przywitali naszą radomską delegację słowami: -"O Radom idzie; chińska zupka z Radomia", na co my odpowiedzieliśmy - "wcale nie chińska zupka ale chlebek z Radomia".
Skoro w Polsce, jak zauważyliśmy Radom słynie z zupki może i słynąć z chleba. Spotkanie nasze, miało miejsce w 2006 roku. Następne miesiące upłynęły na dopracowywaniu receptury.
Premiera chleba radomskiego odbyła się w 2007 roku podczas IX Święta Chleba. Rok później, chleb radomski stał się głównym motywem naszego plakatu. Z "nasłuchu" wiemy, że obecnie jest sprzedawany w wielu miejscowościach w całym kraju, a niektórzy piekarze "przymierzali" się do zmiany jego nazwy na miejscową.
Prosimy Was nie róbcie tego, my zobowiązujemy się, że nie będziemy zmieniali nazw takich jak: "majonez kielecki", "kiełbasa krakowska" czy "bułka poznańska".